Het is gedaan en voorbij met de golfbaan langs de Eindhovense A2. Na 34 jaar worden de prachtig gelegen holes definitief aan het sportieve gebruik onttrokken. Voor wie op zoek is naar een 18-holesbaan moet voortaan zijn golfheil zoeken buiten de stad. En PSV beschikt niet langer over een homecourse in de achtertuin. Jammer: Eindhoven pronkt maar wat graag met een rijk scala aan grootstedelijke voorzieningen binnen de stadsgrenzen. Ééntje afstrepen dus.

Over een week gaat de boel definitief op slot. Omdat het financieel niet meer rond te breien is, zo liet het bestuur van Golfclub Welschap eerder weten. Gevolg van een luxe probleem: te veel golfbanen voor te weinig golfers in deze regio. In 2011 waren er ook al eens financiële problemen rond het schitterend gesitueerde landgoed, 50 hectare groot en een groene long in het dicht bevolkte en bewerkte gebied rond de voormalige buurtschap Welschap.

De boel is verkocht aan een beheersmaatschappij. De industriële grootgigant van der Leegte schijnt daarbinnen dé belanghebbende. En zoals het een belegger betaamt, laat de maatschappij weten ‘…vooralsnog geen concrete plannen…’ te hebben met het lommerrijke gebied. De beschermde status van het domein levert blijkbaar voldoende interessante fiscaliteiten op om interessant te zijn voor de belegger.

Maar het gebruik van ‘…vooralsnog…’ geeft te denken: het kan dus allerlei kanten opgaan. Waakzaamheid is dan ook geboden. Een procedure tot aanpassing van het bestemmingsplan is zomaar gestart, wel of geen beschermde status. De ligging vraagt immers eigenlijk om een stevig, economisch verantwoord gebruik. Je moet er niet aan denken: een pretpark of nóg een ‘Brainportcampus’ langs het kanaal.

Voorlopig niet getreurd: een stad als Eindhoven kan nooit genoeg lommer hebben. Groene longen zijn er blijvend hard nodig. En dus openen die longen voor het grote publiek. De Slowlane, must voor élke fietser, loopt langs Welschap. Ontsluiting is derhalve geen enkel probleem. Park of natuurgebied, volop mogelijkheden voor recreatief gebruik.

De bewonersvereniging Meerhoven is ongetwijfeld al uitgenodigd door de familie van der Leegte om eens te komen buurten over brede toegankelijkheid. In het toekomstige stadsbos kan die immers in een handomdraai worden gerealiseerd. Het zou getuigen van beheer met gevoel voor standing en bescheidenheid. Naar je mag hopen de van der Leegte’s waardig. Milieuverenigingen, tuinliefhebbers, scouting, mountainbikers, een uitspanning voor wandelaars en fietsers: iedereen zou er wat van zijn gading moeten kunnen vinden.

Of wordt landgoed Welschap het spiegelbeeld van het iets verderop gelegen landgoed de Wielewaal waar de particuliere exploitatie dreigt te ontaarden: grondexploitatie ‘in de plus’ en hekken dicht?