In 2012 sloot museum Kempenland er definitief de deuren. Later heeft Sinterklaas er nog geresideerd en was er in het voormalige godshuis een zeer geslaagde doorgang van GLOW, het jaarlijkse najaarslichtfestival. Een zeer fraaie expo over Eindhovense jongerencultuur was er ook nog even te zien. Voor het overige kommer en kwel, al járenlang. En dat voor een bijzonder kerkgebouw: honderd jaar geleden gebouwd in de stijl van de Romeinse basilieken uit de eerste eeuw na Christus. 

De monumentale kerk werd zo’n acht jaar geleden door de gemeente verkocht aan een verwerker van natuursteen. Een man met belangstelling voor ‘…kunst en cultuur…’. Dat leek mooi meegenomen. Sindsdien is er ruzie over de eigendomsrechten. Onenigheid over de bestemming.

Appartementen? Hotel? Het verhaal wil dat de tegelhandelaar er eigenlijk zelfs een toonzaal wilde beginnen. Ongetwijfeld gedacht dat Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag weliswaar niet meer leiden tot grote devotie in voormalige kerkgebouwen, maar dan toch wel tot stevige drukte: in de file naar exclusieve tegelshows. Het is er nooit van gekomen.

Nog jarenlang juridisch getouwtrek dreigt.    

Bijna een decennium later lijdt het gebouw zienderogen. Wateroverlast en vocht bedreigen het rijksmonument. Noodzakelijke reparatie blijft uit. Afbraak, zoals dat de voormalige Tivolikerk in Stratum overkwam, lijkt ook dit gebedshuis beschoren. Na jaren gesoebat werd die kerk uiteindelijk in vervallen staat afgebroken.

Hoe kon het zó ver komen? Een rijksmonument verkopen zonder dat er goede ontbindingsvoorwaarden in het contract zijn opgenomen? Een willekeurige commerciële partij hupsakee promoveren tot zelfs in de positie van gedoodverfde koper? Cultureel erfgoed ‘ in de verkoop’ doen? Bestemming van beschermd onroerend goed in de binnenstad zomaar verruimen?

Op het stadhuis heeft men zitten slapen. Dat kan bijna niet anders. Terwijl er jaarlijks bakken vol geld worden betaald aan dure adviseurs van elders, is er dat blijkbaar in dit geval volledig bij ingeschoten. Een slimme bestuursjurist maakt ongetwijfeld gehakt van de hele gang van zaken.

In de stad wordt er geschreeuwd om meer publiekelijk toegankelijke ruimtes. Van werkplaatsen voor kunstenaars tot podia voor openbare manifestaties. Het ontbreekt er nog maar aan dat er niet snel toegewerkt is naar een sportschool tussen de pilaren dan wel een andere bestemming een rijksmonument volstrekt onwaardig.

De Steentjeskerk moet open, en weer snel. Teruggeven aan de stad en openen voor culturele goede doelen. Een bijzondere plek aan de rand van de binnenstad om te koesteren en te hergebruiken. Wie durft?