Eindexamen in een voetbalstadion. Je zult het maar mogen meemaken. Mocht ik examensecretaris zijn op één van de Eindhovense middelbare scholen, dan fietste ik ogenblikkelijk naar de Frederiklaan. Aanbellen, opwachting maken bij directeur Gerbrands en reserveren. Álle beschikbare ruimtes die tot de verbeelding kunnen spreken van de eindexaminandi. Stel je voor: in de onaangename spanning die dit eindexamenjaar toch al meer dan voldoende oplevert, een lichtpuntje. Want minder examens in de gymzaal die te vol zou worden. OK. Maar dan ook liever niet op een andere, saaie plek. Hoe minder afleiding, des te meer concentratie op de examens zou je kunnen betogen. En dat is op zich waar.

Het lopende schooljaar is evenwel niet het schoolvoorbeeld van een examenjaar waarop de gemiddelde schoolverlater zich had verheugd. Integendeel. Alle bijzondere momenten verliezen vanwege corona veel van hun glans en vinden in aangepaste vorm plaats. De school op z’n kop zetten tijdens de laatste lesdag: het zit er niet in. Een stunt die de jongerejaars nog jaren lang vol ontzag zal heugen, het mag niet. Een galabal in vol ornaat met vooral veel toeters en omstanders die applaus komen bezorgen, je hoort er weinig over.

De afronding van de middelbare schoolperiode is een markant moment in het leven van élke adolescent. Eindelijk vrij, nú kiezen voor een vervolgopleiding waar je je belangstelling écht kunt botvieren. Op kamers, naar een andere stad of zelfs ander land. Een jaar er tussenuit of even freewheelen. In álle geval een bekroning op vier vijf, zes of soms zeven jaar met leeftijdsgenoten hangen in en rond de school: dé populaire ontmoetingsplek voor pubers. 

Scholen doen hun uiterste best om lichting ‘21 zo goed en ook zo genoeglijk mogelijk voor te bereiden op de afsluiting van de grote overgangsperiode, want dat is die schooltijd toch wel echt. Van brugwup tot aankomend student.

Onder het goedkeurend oog van de foto’s van vedette Romario je examen Spaans afleggen. Of wiskunde, maar dat dan bij de foto van Nilis. Een break out in de dugout of in de comfortabele kleedkamers van het ‘eerste’ van PSV. Je in een (voetbal)tempel buigen over vraagstukken uit de Klassieke Talen of de natuurkunde.

Het wordt een blijvertje als herinnering voor de kandidaten die het voorrecht hebben om bij de grasmat hun paspoort voor de toekomst te mogen verdienen.

Maar ja, ik ben geen examensecretaris.

1 REACTIE

Comments are closed.